Şark Kebap - Şanlıurfa


 
Halil İbrahim Sofrası denince akla bereketli sofralar, cömertlik,  ve misafirperverlik gelir. Dünyanın belki de hiçbir yerinde göremeyeceğiniz misafirperverliği, lezzetli yemekleri 1996-1998 yılları arasında Urfa'da yaşayarak gördüm ve tattım.
16 yıl ardan sonra yeniden Şanlıurfa'da olmak benim için çok heyecan verici. Eski dostlar görülecek, anılar tazelenecek, damağımda yıllardır iz bırakan lezzetler yeniden tadılacak.
 
Şanlıurfa gezimizde bize burada yaşayan can dostum Şevreş rehberlik etti. Gruptan acıktık sesleri yükselince arkadaşım  "Sizi salaş ama kebabı on numara bir yere götüreceğim. " diyerek gurubu sakinleştirdi. Bir Urfalının damak lezzetine olan güvenimiz tam olduğu için kendimizi koşulsuz  ona emanet ettik.
 
Balıklıgöl yakınında, çarşı içindeki Şark Kebap'tayız.


 
Şark Kebap'ta kapıdan girer girmez sizi bu manzara karşılıyor. Mekanda sadece kebap çeşitleri var. Tercihimiz Urfa, Adana, patlıcan ( yöresel adıyla balcanlı) ve simit kebabında oluşan karışık kebap tabağı oldu.
 

Kebaplar koyun etinden ve zırh kıyması ile yapılıyor. Tuz ve acı biber dışında baharat kullanılmamış. Bu da ettin lezzetini tam olarak almanızı sağlıyor.  
 
 
Yalnızca Adana kebapta acı kullanılmış. Burası isotu (  kurutulmuş biber ) ile ünlü olmasına rağmen Urfa kebapta acı kullanılmıyor. Acı biber kebabın yanında közde acı biber ya da isot olarak tercih ediliyor. Bir çok yerde Urfa kebabına acısız ya da sade kebap isimleri verilmesinin nedeni budur.
 
Patlıcan kebap Şanlıurfa yöresine ait olan ve özellikle yaz aylarında tüketilen kebaplardan birisi. Patlıcanın henüz mevsimi olmadığı için sipariş ederken biraz tereddüt ettik ancak bu mevsime göre çok iyiydi. Patlıcan kebapta kullanılan kıyma diğerlerine göre biraz daha yağlıydı. Kebap pişerken fazla yağ patlıcana işlemiş ve patlıcana çok güzel bir lezzet katmıştı.
 
 
Salata ikram olarak geldi. Ayran açık ya da kapalı olarak tercihinize göre sunuluyor. Biz açık ayran tercih ettik. Bol köpüklü ve lezzetli.
 
Fiyat: Patlıcan kebap 14 TL, diğer kebaplar 13 TL, ayran 1 TL.

Yorum: Dört günlük Şanlıurfa-Gaziantep gezimizde en lezzetli kebabı burada yediğimizi söyleyebilirim. Mekanda hiçbir konfor yok. Masa ve sandalyeden ibaret. Ancak biz lezzetin peşinde olduğumuz için bu durumu umursamadık. Sizin de bir gün yolunuz Şanlıurfa'ya düşerse mutlaka buraya uğramayı ihmal etmeyin.

Adres: Göl Caddesi 1232.Sokak Şanlıurfa
Tel: 0414 215 54 12
Gsm:0542 6060929
 

2 yorum:

  1. Bence dünya üzerindeki en güzel kebabı burada yiyebilirsiniz. Salih ustanın yaptığı kebabın üzerine kebab tanıyan bir insan daha yoktur :) Yılların tecrübesi, emeği ve lezzeti babadan kalma mükemmel bir damak mirasıyla sizlere taşınıyor. Yiyeceğiniz her lokmadaki helalliği de unutmamak gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceren hanım kebabın lezzeti hala damağımda. İşini iye yapan insanlara saygımız sonsuz...

      Sil