Wieliczka Tuz Madeni- Polonya

 
 Bir haftalık gezi için geldiğimiz Polonya' da, ikinci günümüzü Wieliczka Tuz Madeni' ne ayırdık. Burası Krakow kentine yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta. Polonya'nın en çok turist çeken yerlerinden biri. Madenin en önemli özelliği, dünyanın en eski tuz madenlerinden olması (1978 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış). Wieliczka Tuz madeni 1996 yılında düşük tuz fiyatları ve madendeki bir çökme nedeni ile kapatılarak müzeye dönüştürülmüş.
 
 Madenin tavanı 327 metre yükseklikte. En dip nokta ise 3 km. Ziyaretçilerin gezebildiği güzergah 3.5 km. İçeride tamamen kaya tuzundan oyulmuş bir katedral ve heykeller bulunan madeni gezmek için girişte biletinizi alıp, size verilen rehber eşliğinde tura başlıyorsunuz. Tek gezmeniz mümkün değil.
 
 
Tuz madenine inmek için tahta merdivenler kullanılıyor. 
 
 
 
Düz yol olan yerlerde ise ağaçtan kolanlarla desteklenmiş tünellerden geçerek madeni dolaşabiliyorsunuz.
 
 
Geziye başlarken madendeki insanların ve mitolojik karakterlerin heykelleri sizi karşılıyor.
 
 
 
Heykellerin bir kısmı ve şamdanlar tuzdan yapılmış.
 
 
Madende bir yeraltı gölü bile var.
 
( Bu fotoğrafı ben çekmedim yabancı bir siteden aldım. Benim çektiğim çok karanlık çıkmıştı. Ortam çok karanlık olduğu için genelde fotoğrafların parlaklık ayarını değiştirerek kullanabildim.)
 
 
Tuz madenini gezerken tuzun nasıl işlendiğini de heykeller ve diğer görseller aracılığı ile öğreniyorsunuz.
 
 
Madenin sonunda yine kaya tuzundan oyularak yapılmış bir katedral, toplantı salonu, ve hediyelik eşya dükkanı var.
 
Muhteşem bir müze. Yerin altında, tuzdan oyularak  bir şehir inşa edilmiş. Yürüyerek 135 metre indiğimiz tuz madeninden içi loş, daracık ve çok köhne bir asansörle yukarı çıktık. Aklımda  kalan son şey, karanlık nedeni ile asansördeki arkadaşlarımın korkudan attığı çığlıklar... 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder