Emine Göğüş Mutfak Müzesi - Gaziantep


Sizlere Emine Göğüş Mutfak müzesini tanıtmak istiyorum. Bu müze Gaziantep Şahinbey ilçesinde.  Özelliği Türkiye'de açılan ilk mutfak müzesi olması. Yemek ve mutfak kültürümüzü geleceğe taşımak adına çok önemli bir görevi yerine getiriyor.

Gaziantep Kalesi'nin güneyinde bulunan Göğüş Konağı, tarihi dokunun içerisinde yer almakta.1905 yılında yapıldığı bilinen konak, Kethüdazade Göğüş İbrahim Efendi Konağı olarak adlandırılmakta.
 
Gaziantep'in önemli şahsiyetlerinden biri olan, 13 yıl boyunca bakanlık ve milletvekilliği yapan ve Türkiye'nin ilk Turizm Bakanı olan  Ali İhsan Göğüş tarafından 2005 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne annesinin adını taşıyan bir müze yapılması şartı ile bağışlanmış. 2007 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanmış ve müze ziyarete açılmıştır.
Müze geleneksel Gaziantep mutfak kültürünü tanıtıyor. Mutfak malzemeleri, sofra düzeni, yöreye özgü kullanım şekilleri ve yöresel adları ile sergilenmekte.



Gaziantep mutfağında kullanılan kazan, tencere, tabak, kepçe ve kaşıklar. Hemen hemen hepsi bakırdan yapılmış.

 

Yiyeceklerin saklandığı kiler bölümü aslına uygun olarak restore edilmiş.

 
Bakır kepçeler, ibrikler, tepsiler.



  
 
Müzede, her odada ayrı bir tema işlenmiş. Müzenin duvarlarında Gaziantep mutfağında kullanılan etler, baharatlar, bakliyat, hamur işleri, tatlıların resimli afişleri ve yemek tarifleri var. Amaç bu yemeklerin tariflerinin geleceğe taşınması.
 
 
Gaziantep içecek kültürü, özel gün yemekleri, misafir ağırlama adabı, fekke sofrası, sahre adı verilen piknik canlandırmalarla gösteriliyor. 
 
 
Gaziantep yöresel yemeklerin başında gelen yuvalama( yuvarlama) çorbasının yapımının temsili görüntüsü.
 
 
Gaziantep' te misafir ağırlama sahnesi.
 
        

 Misafir ağırlamada kullanılana tabaklar, fincanlar.


 
Müzenin videolu tanıtımı

İletişim Bilgileri
 
Adres: Karagöz Mah. Hasırcı Sok. Şahinbey / Gaziantep


1 yorum:

  1. çok güzel bir yerdir ben gaziantepliyim tavsiye ederim ama karnınız açken gitmeyin

    YanıtlaSil